• Aktivita:  „ Tajomstvo lesa.“

          • Apríl je časom, kedy si pripomíname význam lesov. Význam lesov je pre človeka nenahraditeľný, preto si zaslúžia nielen našu pozornosť, ale aj našu ochranu. Cieľom aktivity realizovanej dňa 23.04.2024 v  MŠ a ZŠ pri zdravotníckom zariadení, J. Janského 1 v Spišskej Novej Vsi bol rozvoj prírodovednej gramotnosti detí a žiakov, vzbudenie záujmu o les, o spoločenstvo rastlín a živočíchov žijúcich v ňom. Prostredníctvom aktivít žiaci poznávali funkcie lesa: zásobujú planétu vzduchom a zachytávajú nečistoty v ňom, ovplyvňujú obeh vody v krajine. Les je zároveň domovom pre mnohých živočíchov. Rozvíjali sme schopnosť rozoznať, pomenovať, opísať rôzne lesné zvieratá, rozoznávať stopy zvierat.

             

            PhDr. Marcela Drgonecová                                                                  Mgr.Katarína Šarišská

            učiteľka ZŠ pri ZZ                                                                                 učiteľka MŠ pri ZZ

          • Aktivita: Deň Zeme v Praktickej škole v Markušovciach

          • 22. apríl patrí Dňu Zeme. Vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Tieto a ďalšie informácie si žiaci našej praktickej školy pripomenuli viacerými zaujímavými aktivitami. Žiaci si pozreli zaujímavú prezentáciu venovanú ohrozeným druhom rastlín a živočíchov. Riešili kvízy a pracovné listy,  pri ktorých si zábavnou formou mohli overiť  a doplniť svoje environmentálne vedomosti a zručnosti. Svoj vzťah k prírode prejavili aj pri tvorbe plagátu a nástenky, ktorá zdobí chodbu našej školy. Tak ako každý rok aj tento rok sa žiaci zapojili do praktických činností. Vyčistili okolie školy, vyzbierali odpadky, vyhrabali staré lístie, vytrhali burinu, vyzametali chodník. Naši žiaci sa tešili, že tento školský deň bol trocha iný ako tie bežné, veľa sa naučili a prispeli k skrášleniu okolia svojej školy.

          • ETWINNING  PROJEKT  HERBST  -  BYLINKY

          •  

            Naša škola a žiaci VII.A triedy sa zapojila do školského projektu v rámci eTwinningu                       s názvom "Bylinky"! Tento projekt nám ponúka príležitosť spoznať a preskúmať svet bylín prostredníctvom medzinárodnej spolupráce s ďalšími školami z celého sveta.

            Cieľom projektu je študovať rôzne druhy bylín, ich pestovanie, spracovanie a využitie                    v bežnom živote. Naši študenti budú mať možnosť komunikovať a spolupracovať                              s rovesníkmi z iných krajín, zdieľať svoje skúsenosti a objavovať nové poznatky.

            Projekt "Bylinky" nám umožní rozvíjať rôzne zručnosti a kompetencie, vrátane jazykových zručností, technologickej gramotnosti, tímovej práce a medzikultúrnej kompetencie. Okrem toho nám poskytne príležitosť preskúmať témy ako je udržateľnosť, zdravie a tradičné liečebné metódy.

            Sme veľmi nadšení, že sme súčasťou tohto projektu a veríme, že nám prinesie mnoho nových poznatkov, zážitkov a priateľstiev s ľuďmi z celého sveta. Budeme vás pravidelne informovať o našich pokrokoch a zážitkoch z projektu, takže nás sledujte na našej webstránke a sociálnych médiách!

            Ak máte záujem dozvedieť sa viac o našom projekte "Bylinky" alebo ak chcete prispieť svojimi skúsenosťami alebo nápadmi, neváhajte nás kontaktovať. Tešíme sa na spoločné objavovanie sveta bylín!

            V Spišskej Novej Vsi, 24.04.2024                                                  PaedDr. Beáta Chlebovcová

             

          • Aktivita: Deň Zeme v ŠMŠ Markušovce

          • Markušovskí škôlkári si Deň Zeme pripomenuli nielen teoretickými, ale aj praktickými aktivitami. V rámci denných aktivít  hrabali dvor ŠMŠ, strihali kríky, sadili kvety, čím prispeli k skrášleniu okolia. Na záver spoločne vytvorili obraz Zeme. 

          • Aktivita: Bezpečne na ceste

          • Žiaci sa dňa 18.04..2024 zúčastnili besedy ,,Bezpečne na ceste,, v rámci dopravnej výchovy v podaní kpt. M. Podobenovej z ORPZ SNV. Tá im pomocou prezentácie a názorných ukážok priblížila ako sa majú správať ako účastníci dopravy na chodníku, na ceste a v dopravných prostriedkoch. Žiaci boli na besede aktívni, odpovedali a kládli otázky na danú tému. Podané informácie cez obrázky a ukážky boli výborné na zopakovanie a upevnenie si toho, čo by už žiaci mali ovládať. Beseda sa žiakom páčila a každý odchádzal s pexesom s dopravnými značkami či dopravnými prostriedkami a technikou, ktorú používa policajný zbor pri práci.

          • Spievanky 2024

          • Tak, ako každoročne aj v tomto školskom roku sa v marci uskutočnilo školské kolo súťaže v speve ľudových piesní „Spievanky“.  Súťaže sa zúčastnili žiaci špeciálnej základnej školy a základnej školy pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou. Súťažilo  sa v troch kategóriách. 1. kategória  1. – 5. ročník ŠZŠ, 2. kategória 6. – 9. ročník ŠZŠ, 3. kategóri : 1. – 4. ročník ZŠ s NKS. Porotu tvorili štyria členovia: Mgr. Gabriela Faltinová, Mgr. Jana Lahetová, PaedDr. Jaroslav Sagula a Zuzana Soláková. Úvod tejto krásnej aktivity spestrili naši najmenší škôlkári, ktorí ukázali, že už aj v tomto veku radi spievajú.  28 súťažiacich  predviedli svoje  talenty piesňami z rôznych regiónov Slovenska. Žiaci mali možnosť zaspievať si spoločnú pieseň, v ktorej ukázali aj svoju lásku k piesni a k hudbe. Výkony všetkých zúčastnených boli veľmi vyrovnané, preto bolo ťažké vybrať troch najlepších. V druhej kategórii boli udelené dve druhé a dve tretie miesta. .

            Výsledky súťaže dopadli takto:  1. kategória:

            1. miesto: Sára Šarišská
            2. miesto: Stanislava Šarišská
            3. miesto: Sabína Giňová

             

                                                               2. kategória:

                  1. miesto: Timea Žigová

                  2. miesto: Bohuš Mika, Matúš Giňa

                  3. miesto: Roman Mika, Michal Pecha

                  

                                                               3.  kategória:

                  1. miesto: Ján Hamrák

                  2. miesto: Jakub Vikiszály

                  3. miesto:  Sofia Marjaniková

             

            V závere predsedníčka poroty Mgr. Gabriela Faltinová poďakovala súťažiacim za účasť a skvelé výkony. Všetkých prítomných  povzbudila, aby spievali čo najviac, s radosťou, láskou a naďalej rozvíjali svoj talent s vierou, že sa na budúci rok opäť v tejto súťaži stretneme.

          • Aktivita: OLYMPIÁDA ĽUDSKÝCH PRÁV

          •                                         

            Aj tohto školského roka  sa žiaci našej školy zúčastnili celoštátnej súťaže Olympiády Ľudských práv.  Už XVII. ročník súťaže sa uskutočnil 16.4.2024 v Košiciach na Spojenej škole na Alejovej ulici, a zúčastnilo sa na nej 19 dvojčlenných družstiev v rámci celého Slovenska. Súťaž bola  výborne pripravená, bola rozdelená na teoretickú a praktickú časť a dostatočne preverila žiakov  z  požadovaných vedomostí. V teoretickej časti  žiaci  preukázali nadobudnuté teoretické vedomosti pri  vypracovaní  testu  z ľudských práv, v praktickej časti organizátori súťaže pripravili pre žiakov  4 úlohy, pri ktorých sa  žiaci realizovali pri príprave  „balíka pomocii“, na pripravenej mape žiaci graficky znázorňovali a pomenovali krajiny, kde v súčasnosti prebiehajú vojnové konflikty, v tretej úlohe praktickej časti mali  žiaci vybrať s pomedzi 60 symbolov a znakov  20 symbolov, ktoré  šíria  nenávisť a zlo,  štvrtá úloha bola zamerané na výrobu a arandžovanie „sviečky mieru“, ktorú žiaci samostatne  vytvorili z voskových plátov s pomocou teplovzdušnej   a   pištole  a pripraveného materiálu  na výzdobu.  Aj keď  sa družstvo našich   žiakov  neumiestnilo medzi trojicou najlepších, žiaci si odniesli zo súťaže krásne spomienky  a získali bohaté skúsenosti, ktoré  využijú v ďalšom ročníku, na ktorom sa chcú v budúcom školskom roku  s určitosťou zúčastniť. Koordinátor ľudských  práv  PaedDr. Jaroslav Sagula

          • Aktivita: Celoštátna súťaž odborných vedomostí a praktických zručností žiakov odborných učilíšť Slovenskej republiky

          • Dňa 21.3.2024 sa konala Celoštátna súťaž odborných vedomostí a praktických zručností žiakov odborných učilíšť Slovenskej republiky v učebnom odbore 6485 G opatrovateľská starostlivosť v zariadeniach sociálnej starostlivosti. Zúčastnili sa jej žiačky z I.AO triedy Š. Gabčová         a A.Pechová. Súťaž sa konala v Spojenej škole internátnej v Medzilaborciach, na ktorej sa zúčastnilo spolu 9 družstiev. Zúčastnené družstvá najprv absolvovali písomný test a pokračovali v troch praktických úlohách, ktoré súťažiace vykonávali najprv samostatne a poslednú úlohu absolvovali spoločne. Deň pred súťažou mali žiačky možnosť využiť hotelový bazén na odreagovanie sa zo stresu zo samotnej súťaže. Aj keď sa žiačky neumiestnili na víťazných miestach, ich výkon bol na vysokej úrovni. Žiačkam za účasť na súťaži gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Mgr. Mária Vaverčáková

          • Aktivita: „História a kultúra Rómov na Slovensku“. - žiacke projekty

          •  „História a kultúra Rómov na Slovensku“ bola téma tohtoročných žiackych projektov zameraných  na spoznávanie rómskej kultúry, histórie, významných rómskych osobností.  Cieľom žiackych projektov bolo zážitkové učenie, nové zaujímavé informácie a radosť zo spoločného diela. Do práce sa zapojili  žiaci a triedni učitelia druhého stupňa ŠZŠ v  Spišskej Novej Vsi a vybrali si tieto témy :

            • India – pravlasť Rómov, rómsky jazyk – 9.A
            • 8. marec – Medzinárodný deň Rómov, rómska hymna, vlajka- 7.A
            • Kočovníci, rómske kroje – 8.A
            • Rómska kuchyňa, recepty – 7.B
            • Rómski umelci, divadlo Romatan, Červené maky- 6.A
            • Rómske rozprávky a príslovia- 5.A
            • Rómski športovci  a významné osobnosti -8.B

            Festivaly rómskej hudby, rómske piesne – 5.B

            Každá trieda svoju tému spracovala po stránke textovej  a výtvarnej. Informácie mohli žiaci hľadať na internete, v časopisoch, encyklopédiách a učebniciach. Mnohí využili aj časopisy a knihy z našej školskej knižnice. Vznikli mnohé prínosné práce, ktoré mali možnosť vidieť žiaci a učitelia na výstave  nainštalovanej na chodbe školy v mesiacoch apríl a máj. 

            Poďakovanie patrí  kolegom, ktorí sa zapojili do týchto projektov –

            PaedDr. B. Chlebovcovej, Mgr. G. Faltinovej, Mgr. M. Padrte, Mgr. M. Zeleňákovej, Mgr. Ing. M. Kováčovi, Mgr. T. Horňákovej, Mgr. L. Olekšákovej.
                                                                                                                        PaedDr. Iveta Hennelová

          • Medzinárodný deň Rómov

          •  

            Tento deň bol vyhlásený v roku 1990 na 4. kongrese Medzinárodnej rómskej únie. Prvé veľké medzinárodné stretnutie rómskych predstaviteľov bolo 7.-12. apríla v roku 1971                                   v Chelsfieldnear Londýn. Podľa odhadov žije v súčasnosti v európskych štátoch do 14 miliónov Rómov. Nesporne ide o najpočetnejšie etnikum bez vlastného územia na starom kontinente. Medzinárodný deň Rómov je oslavou rómskej kultúry a jej vplyvov na oblasti hudby, divadla, literatúry a tanca.

            Pri tejto príležitosti sa v našej škole 8.apríla 2024 realizovalo kultúrne podujatie so zámerom zvýšiť povedomie žiakov a učiteľov o  kultúre a histórii Rómov, pripomenúť ich pravlasť – Indiu.

            Do tohto podujatia sa zapojili všetky triedy Špeciálnej základnej školy ako organizačnej zložky Spojenej školy. Pripravili si naozaj pestrý program. Dozvedeli sme sa viac o rómskej vlajke a hymne – aké posolstvo nesie ich symbolika a farby. Zaujímavé boli aj hádanky o remeslách, ktorými sa v minulosti rómovia živili a ktoré boli vo svete preslávené svojou jedinečnosťou. Rómovia boli kočovníci, prechádzali po svete a živili sa ako kováči, košikári, drotári, muzikanti. Žiaci postupne predstavili významné rómske osobnosti a úspešných rómskych športovcov. Rómsky kroj bol ustrojený na figuríne, žiaci podrobne opísali kroj rómskej ženy. Špecifická rómska kuchyňa bola odprezentovaná prostredníctvom receptov a hádaniek, dokonca aj ochutnávkou.  Zaujímavé boli aj názvy jedál– Gója,  Marikľa, Buchlochumer bukorenca, Pašvare.  Počuť sme mohli  rôzne rómske povestí, básne a príslovia. Žiaci mali pripravené rozprávkové pásmo – čítali v rómskom jazyku rozprávku Ľoli čapkica. Do deja vtiahli aj obecenstvo, ktoré hádalo o akú rozprávku ide a tiež spoločne lúskali a porovnávali slovíčka - vytvorili  rómsko-slovenský slovník. Dozvedeli sme sa, že viera Rómov bola špecifická -  plná povier a duchov,  ktorú si zachovali a dodržujú až dodnes. Program spestrovala rómska hudba, tanec, a tiež spev smutných piesní, ktoré rómov najviac charakterizujú.

            Medzinárodný deň Rómov nám pripomína myšlienky a hodnoty, ktoré sú dôležité pre nás všetkých. Problémy, s ktorými zápasia Rómovia nie sú izolované, pretože dnešná spoločnosť je prepojenou nádobou, v ktorej by malo záležať na každom človeku, na každom príbehu.             A v ňom máme všetci rovnaký cieľ a túžbu: žiť v rovnosti a dôstojnosti.

            V Spišskej Novej Vsi, 10.04.2024                                                PaedDr. Beáta Chlebovcová

          • Medzinárodný deň stolného tenisu

          • Pri príležitosti svetového dňa stolného tenisu, ktorý bol 6.4.2024 sa naša škola rozhodla zakomponovať stolný tenis do hodín telesnej a športovej výchovy. Každá trieda v rámci hodín telesnej výchovy si precvičila svoje pohybové zručnosti pri hraní vzájomných zápasov. Žiaci nižších ročníkov mali rôzne súťaže napr. kto najviac odbije loptičku pomocou rakety. Starší žiaci si zahrali turnaj s profesionálnym hráčom stolného tenisu a zároveň aj naším učiteľom PaedDr. Jaroslavom Sagulom. Žiakom sa táto aktivita veľmi páčila a prejavili záujem o tento šport.

             

            Sadvárová

          • Aj my patríme do Spojenej školy!

          • Niekde tu sa začal písať náš príbeh. Bol tiež apríl, vonku bolo “na mikinu” a pamätám, že zmrzka pri dome už bola otvorená.

            Sú rôzne absurdné momenty v živote. Napríklad, keď sa zo dňa na deň musíte zoznámiť s (možnou) diagnózou vášho dieťaťa. Dieťaťa, ktoré vám prišlo trochu svojské, ale inak nič-extra-špeciál. A zrazu bum, z 0 na 100!

            Pre nás to bol autizmus, lebo my netrochárime. Kedysi hrôza, dnes normál. Náš normál. 02.apríl je deň, kedy si okrem rodičov a najbližších, autizmus pripomenú aj ostatní. Teda, aspoň dúfame...

            Lebo hoci diagnózu našim deťom už nik zázračne neodčaruje, kusisko podpory a uznania by im veru pričarovať mohol. Nemajú to s nami totiž vôbec ľahké

            (zdroj akcnezeny.sk)

            Ak nás v Spojenej škole na ulici J. Fabiniho uvidíte 02.apríla v modrom, tak vedzte, že modrá farba je považovaná za farbu komunikácie. Práve v oblasti komunikácie majú ľudia s poruchou autistického spektra výrazné znevýhodnenia. Tak ako ľudia dlhé roky nerozumeli autistom, oni nerozumeli zdravím. Nezostaňte ľahostajní a venujte autizmu myšlienku aj vy.

            Druhý apríl bol rezolúciou OSN prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme.

          • Vyhodnotenie školského kola Gaňova Tarnava 2024

          •  

            Dňa 20. 3. 2024 sa uskutočnilo školské kolo súťažnej prehliadky v prednese poézie a prózy špeciálnej základnej školy a základnej školy s narušenou komunikačnou schopnosťou pod názvom Gaňova Tarnava. Žiakov hodnotila odborná porota v piatich kategóriách. Celkovo sa školského kola zúčastnilo 40 žiakov. Výhercovia boli odmenení knižnými cenami a diplomami. Odborná porota v zložení PaedDr. Beátky Chlebovcovej, Mgr. Gabiky Faltinovej  a Mgr. Mirky Dzurillovej hodnotila pamäťové zvládnutie, rečový prejav, výber textu a výraznosť prejavu.

                                      1. Kategória  žiaci s narušenou komunikačnou schopnosťou  

            POÉZIA                        1. Sofia Marjaniková 3.A

                                                 2. Ján Hamrák  prípr. r.

                                                 3. Adriána Vaňková 2.r.

                                                 Cena poroty: Ema Hroncová prípr.r.

             PRÓZA                        1. Tomáš Jahoda  3.A

                                                 2. Liana Mária Korabská 3.B

                                                 3. Marek Spura 3.B

                                      2. Kategória  žiaci špeciálnej základnej školy 1. – 3. roč.

            POÉZIA                         1. Daniela Polláková 2.r.

                                                  2.  Kevin Mižigar 1.r.

                                                  3. Sebastián Bendík 3.r.

            PRÓZA                          1. Daniela Polláková 3.r.

                                                  2. Ján Brachnak 3.r.

                                       3. Kategória žiaci špeciálnej základnej školy 4. – 6. roč.    

            POÉZIA                         1. Timea Žigová  VI. r

                                                  2. Kamila Holubová  V.r

                                                  3. Sára Šarišská IV.r  

                                                 Cena poroty: Adam Kapsdorfer VI.r.

            PRÓZA                          1. Sofia Holubová IV.r.

             

             

                                      4. Kategória žiaci špeciálnej základnej školy 7. – 9. roč.    

             POÉZIA                         1. Lucia Kalejová VIII.r.

                                                   2. Zdenka Ferencová VII.r.

                                                   3. Alex Žiga VIII.r.

             PRÓZA                          1. Martina Tokárová

                                                   2. Zdenka Ferencová     

             

              5. Kategória B – variant

             POÉZIA                          1. Ivo Mucula 9.roč.

                                                    2. Lucia Holubová 8.roč.

             

                        Výhercovia 2. - 5. kategórii  postupujú do krajskej súťažnej prehliadky v prednese poézie a prózy Gaňova Tarnava 2024, ktorá sa uskutoční 24.04.2024.

             

            V Spišskej Novej Vsi, 25. 03. 2024                                                        Mgr. Mária Dzurová

          • Aktivita: Výstava trofejí  slovenského poľovníckeho zväzu v Spišskej Novej Vsi

          •  

            Výstava trofejí ulovených v poľovníckej sezóne 2023/2024 bola pre nás príležitosťou spoznať trofeje z nášho regiónu. Žiaci I. a II. stupňa mali možnosť dňa 21.3 – 22.3.2024 zúčastniť sa tejto výstavy pod vedením svojich triednych učiteľov. Všetci s nadšením pozorovali výstavu, videli parohy rôznych zvierat - jeleňa, srnca, ale aj daniela. Získali nové informácie ako sa zisťuje vek týchto zvierat, prečo a ako zhadzujú parohy. Poľovník nám poskytol výklad o kamzíkoch z raja. Zaujali nás aj preparované zvieratá. Na konci výstavy pre všetkých zúčastnených čakalo občerstvenie. Žiakom sa aktivita veľmi páčila a tešia sa na ďalšie poučné výstavy.

            Výstava trofejí z nášho územia dokázala, že organizované poľovníctvo v našej krajine                   je na vysokej úrovni, dbá na etiku a kultúru a jeho prvoradým zameraním je zveľaďovanie             a uchovávanie nášho prírodného bohatstva pre ďalšie generácie.

             

            V Spišskej Novej Vsi, 27.03.2024                PaedDr. Beáta Chlebovcová a triedni učitelia ŠZŠ

          • Aktivita: 22.3. – svetový deň vody

          •  

            Žiaci Odborného učilištia sa 22.3.2024 zúčastnili prednášky a besedy formou prezentácie v rámci svetového dňa vody s názvom Tajomstvá vody, alebo čo ste o nej ešte nevedeli. Hlavným cieľom tejto aktivity bolo oboznámiť žiakov odborného učilišťa  o význame vody v našom každodennom živote, šetrení vody nielen v škole ale aj doma.  Prezentácia bola zameraná na  tajomstvá vody, alebo čo ste o nej ešte nevedeli a o slovenských minerálnych prameňoch a žriedlach. Väčšina ľudí bez nej neprežije viac ako tri dni. V časoch, keď ropa hrá svoj prím na burzách celého sveta, voda je stále komoditou, bez ktorej by svet neprežil. Do kontaktu s ňou prichádzame dennodenne, aj keď ju nekonzumujeme priamo vo svojej tradičnej forme. Voda má nekonečné množstvo využití, vrátane toho najvýznamnejšieho – pomocou vody zachraňuje ľudské životy. Žiaci prejavili záujem a živo diskutovali na danú tému. V závere žiaci dostali doplňovačku na minerálne vody predávane v našich obchodoch, ktorú úspešne zvládli.

                                                                                            

                                                                                                                                                               Bc. Šmihuľa Ondrej

          • Aktivita: Krížová cesta detí 2024

          •  

            Najdôležitejšiu udalosť kresťanského sveta – zavŕšenie vykupiteľského diela Ježiša Krista si žiaci našej školy pripomenuli aj tohto roku Detskou krížovou cestou.

            Úvodná PPT prezentácia o podstate Veľkonočných sviatkov im priblížila udalosti Veľkého týždňa – utrpenie, smrť a zmŕtvychvstanie Pána Ježiša. Nasledovala samotná krížová cesta, ktorú prednášali žiaci ZŠ s NKS a žiaci IVP triedy zo ŠZŠ. Počas krížovej cesty prežívali Kristovo utrpenie veľmi emotívne a obetovali ju za deti na celom svete, najmä tie, ktoré trpia hladom, chorobami, za tie, ktoré zomierajú vo vojnách a pri ťažkých prácach. Osobitne venovali túto krížovú cestu za žiakov a učiteľov našej školy a v neposlednom rade za našich žiakov, ktorí sa pripravujú na 1. sväté prijímanie. Následne bol žiakom premietnutý animovaný príbeh o utrpení Pána Ježiša, počas ktorého sa žiaci aj vizuálne oboznámili s historickými faktami, ktoré sú v dejinách spásy pre kresťanov najpodstatnejšie. Poznatky, ktoré nadobudli pri krížovej ceste a biblickom filme si zopakovali a upevnili krátkym testom otázok. Na odľahčenie tejto dosť ťažkej témy si žiaci vyfarbili maľovanky a vypracovali pracovné listy tematicky prispôsobené udalostiam kresťanskej Veľkej noci.  Na záver p .uč. Mgr. Jana Lahetová  zhodnotila modlitbovú aktivitu, poďakovala žiakom za aktívnu účasť a dôstojný priebeh, pedagógom za pomoc pri realizácii a všetkým popriala milostiplné a požehnané prežitie najväčšieho kresťanského sviatku.              Mgr. Jana Lahetová