• MyMachine za účasti našich žiakov – ukončenie programu

          •  

             

            MyMachine je tvorivý program, v ktorom deti v základných školách nakreslia svoje vysnívané vynálezy, študenti vysokých škôl spracujú tieto kresby do realizovateľných konceptov a študenti stredných technických škôl premenia koncepty na funkčné prototypy. Na záverečnom EXPE sa stretnú všetci účastníci programu, aby vynálezy predstavili verejnosti a odovzdali ich deťom. Program na Slovensku realizuje Karpatská nadácia od roku 2016.

             

            Prínos programu pre žiakov

             

            Program kladie dôraz na diverzitu, prebúdza záujem o techniku a vedu aj u dievčat
            a podporuje i umelecké smery. 
            Jedinečnosť programu spočíva v tom, že prepája všetky tri stupne vzdelávania: žiaci základných škôl sú zákazníkmi, pre ktorých žiaci stredných škôl spoločne so študentmi vysokých škôl pripravia vysnívaný vynález.

             

            Zo základnej školy pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou ako organizačnej zložky Spojenej školy sme v školskom roku 2022/2023 zapojili žiakov druhých ročníkov v počte13.  

            Žiaci základnej školy vďaka programu získajú záujem o vedu a rozvinú svoju tvorivosť
            a predstavivosť. Pri kreslení vynálezov deťom neboli dané žiadne mantinely. Radosť, akú mali žiaci, keď sa dozvedeli, že kresbu jedného z nich, vybrali, bola veľká. Nevedeli sme si nikto predsaviť, ako  bude kresba vyzerať v skutočnosti. (Dňa 27.10.2022 naši žiaci spolupracovali za účasti Mgr. Marcela Kočiša a Mgr. Mateja Vojtilu so študentmi Strojníckej fakulty a Fakulty umení TUKE, študentkami z Pedagogickej fakulty UNIPO a študentmi SPŠ techniky  adizajnu
            z Popradu).

            Študenti vybrali kresbu žiaka Simona, ktorý nakreslil robota a ten má za úlohu pomáť deťom hravou formou rozširovať slovnú zásobu. Počas práce študentov na vynáleze boli naši žiaci viackrát prítomní a čo bolo úplne úžasné spolupodieľali sa na jeho dokončení.

             

            26.júna 2023 boli žiaci aj s pedagógmi pozvaní na podujatie, ktoré mení sny na skutočnosť:
            MYMACHINE SLOVAKIA EXPO KOŠICE, kde boli odhalené detské vynálezy.

             

            Pozitíva sú jediným výstupom tohto programu:

            1. Vysokoškolskí študenti priniesli humor a návšteva bola z ich strany zrežírovaná. Pracovať  s deťmi je pre nich výzvou a vidno, že si vybrali správnu cestu.
            2. Obohatenie výchovno-vzdelávacieho procesu návštevou žiakov vysokej školy.
            3. Veľké pozitívum bolo, že pedagógovia boli odbremenení od práce a boli prítomní ako výpomoc pri svojich žiakoch.
            4. Spolupráca s našimi žiakmi počas celej prípravy vynálezu.
            5. Možnosť vyjsť zo školy, zo svojej komfortnej zóny a rozvíjať cestovnú zručnosť a kultúru cestovania. Orientácia v priestore navštíveného mesta a miesta.
            6. Zodpovednosť a dodržiavanie pravidiel dohodnutých v škole.

             

             

             

            Spracovala: Mgr. Zuzana Soláková, zrš

          • Aktivita: Deň jablka

          • Škôlkari v Markušovciach si pripomenuli Deň jablka rôznymi aktivitami. Najväčšiu radosť mali z prípravy ovocného šalátu, kde najdôležitejšou surovinou boli jablká. Deti si ovocie umyli, nakrájali, šalát dochucovali  a miešali....a samozrejme ochutnávali. Všetci sme z vydareného dňa mali radosť.

          • Aktivita: „Poďme spolu lietať...“

          • Pekné jesenné obdobie žiaci privítali farebnými šarkanmi, ktoré si na hodine
            pracovného vyučovania zhotovili. Lepili, strihali, maľovali, tvorili. Téma
            „Jeseň so šarkanom“ sa prelínala celým dňom .
            Na hodinách slovenského jazyka čítali básničku o šarkanovi, na matematike
            počítali jesenné príklady . Na poslednej hodine v miestnom parku si žiaci
            spolu zabehali a zasúťažili. Na záver skonštatovali, že všetky šarkany boli
            víťazné.

            Pobyt na čerstvom vzduchu uprostred pestrej jesennej prírody prispieva
            k utužovaniu zdravia i priateľstva medzi jednotlivými triedami.

          • Aktivita: “Pravda o drogách“

          • Žiaci všetkých ročníkov odborného učilišťa sa zúčastnili  prednášky  “Pravda o drogách“.

            Cieľom prednášky Pravda o drogách je dosiahnuť u žiakov a učiteľov

             úplné POROZUMENIE toho, prečo DROGY nie sú skutočným riešením akýchkoľvek problémov, stavov a situácií a zároveň im ukázať cestu k tomu, ako môže byť každý človek v živote naozaj šťastný.

              Prednáška prebiehala formou živej diskusie medzi prednášateľom a triedou. So žiakmi a študentmi sa rozoberali niektoré z nasledujúcich tém o drogách:

            ČO znamená pojem PRAVDA a čo presne sú DROGY

            AKO fungujú drogy v tele a ako vplývajú na myseľ

            KTO z drog profituje a aký má cieľ

            PREČO si ľudia kupujú drogy a užívajú ich

            KTORÝCH pocitov sa chceme v živote zbaviť a ktoré chceme zažívať

            JE možné byť šťastný bez drog

            AKO drogy trvale menia emócie človeka

            AKO dlho zostávajú drogy v tele a prečo

            Našim zámerom je, aby sa pravda a fakty o škodlivosti všetkých drog dostali k žiakom a študentom skôr, ako sa k nim dostanú falošné informácie od ich „priateľov“ alebo drogových dílerov.

               Z pozície koordinátora SPJ hodnotím túto aktivitu za prospešnú nakoľko cieľom je potlačiť drogovú závislosť u mladých a zastaviť nepriaznivý trend užívania drog mladistvými.

             Bc. Ján Seman koordinátor SPJ.

        • „Milión detí sa modlí ruženec 2023“
          • „Milión detí sa modlí ruženec 2023“

          •  

            „Milión detí sa modlí ruženec“ je celosvetová modlitebná iniciatíva, ktorá sa koná každoročne 18. októbra, kedy sa o 9.00 hodine deti na všetkých kontinentoch spájajú prostredníctvom modlitby ruženca a spoločne sa modlia za pokoj, mier a jednotu vo svete.

            V úvode tejto modlitbovej aktivity, do ktorej sa aj naša škola tohto roku opäť zapojila pani učiteľka Mgr. Jana Lahetová všetkých privítala a oboznámila ich s  hlavnou myšlienkou a významom celej modlitbovej iniciatívy aj  so samotným programom aktivity.

            Po úvodnom slove žiakom objasnila, kde a kedy sa táto iniciatíva začala, odpovedala na ich zvedavé otázky o modlitebnej kampani, vysvetlila im jednotlivé postavy a obrazy v logu kampane, do ktorého je tohto roku zakomponovaná postava anjela. Prostredníctvom komiksu, ktorý si žiaci mali za úlohu deň vopred vymaľovať im vysvetlila dôležitosť úlohy anjela ochrancu,  ktorý po celý čas strážil Svätú rodinu pred nástrahami zla. Následne im zdôraznila, že aj oni majú takéhoto anjela, ktorý sa o nich stará a oroduje za nich, preto sa k nemu majú denne modliť. Napokon sa všetci spoločne pomodlili modlitbu k anjelovi strážcovi.

            V hlavnej časti aktivity sa všetkým rozdali reálne ružence a vysvetlila sa im postupnosť modlitby. O 9.00 hodine sa pripojili k živému ružencu Svetla, ktoré bolo tohto roku vysielané prostredníctvom TV LUX zo ZŠ v Malackách. Do spoločnej online modlitby sa aktívne zapojili všetci prítomní, vrátane najmenších prváčikov, ktorých zaujal najmä pôvod a farebnosť ružencov, ale aj fakt, že sú takto duchovne prepojení s deťmi na celom svete.

            Na záver pani učiteľka Mgr. Jana Lahetová poďakovala prítomným pedagógom za pomoc, žiakov pochválila za príkladné správanie a dôstojný priebeh modlitbovej aktivity a povzbudila ich ku každodennej modlitbe k anjelovi strážcovi.

            Do online modlitby sa síce nemohli zapojiť všetci žiaci školy spoločne, no modlitbu ruženca a nosnú myšlienku tejto modlitebnej iniciatívy realizovali jednotlivo v rámci hodín Náboženskej výchovy v priebehu celého týždňa.  Mgr. Jana Lahetová (katechétka Spojenej školy)

             

             

          • Akcia: Na Markušovskom hrade

          • Dňa 12.10.2023 žiaci Praktickej školy v Markušovciach navštívili Markušovský hrad.

            Cieľom návštevy bolo pripomenúť si kúsok z bohatej histórie obce a stráviť príjemné jesenné poludnie skúmaním hradnej pevnosti. Naša prehliadka sa začala na hradnom nádvorí, kde nás privítal pán Peter Mariássy, jeden z majiteľov hradu, ktorý nás celou prehliadkou aj sprevádzal. Žiakov najviac zaujala obrazová galéria predkov rodiny Mariássyovcov, ktorá sa nachádza v obytnom paláci. Návšteva na Markušovkom hrad bola plná krásnych zážitkov a zaujímavých informácií z našej minulosti.

          • Aktivita: 16. október - Svetový deň výživy

          • Jednou z najdôležitejších faktorov k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, ktorú si             16. októbra pripomíname aj v našej škole  aktivitou „Svetovým dňom zdravej výživy“.

             

            Žiaci mali možnosť na začiatku aktivity  oboznámiť sa s prezentáciou o zdravej výžive.

            Video ukážkami sme sa preniesli do ovocného a zeleninového sveta.

            Na prestretom stole  boli poukladané rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré žiaci správne vymenovali. Zelenina všetkým nebola po chutí, ale nakoniec sa prekonali a ochutnali postupne aj nakrájanú zeleninu. Najviac si pochutili na ovocí, misa ostala celkom prázdna. 

             

            Ako pomôcka pri zdravom a správnom stravovaní nám poslúžila potravinová pyramída. Samozrejme nesmieme zabúdať ani na dostatočný príjem tekutín, ktorý je veľmi dôležitý pre náš organizmus.

             

            Ďalšou úlohou pre žiakov bolo vystrihnúť, vyfarbiť a správne poskladať potravinové pyramídy, ktoré  budú zdobiť nástenky v  triedach.

            Triedením zdravých a nezdravých potravín a nápojov žiaci získali všeobecný prehľad, ktorý môžu aplikovať pri príprave vhodnej desiaty a zdravých pokrmov.

            V skupinách riešili tajničky, ktoré hravo vylúštili a vzájomne odprezentovali.

             

            Zábavnou formou sme sa snažili žiakom poukázať na možnosti zdravej stravy, ktorá by nemala chýbať v každej kuchyni.

             

            V Spišskej Novej Vsi, 18.10.2023                                             PaedDr. Beáta Chlebovcová

          • Aktivita: Svetový deň duševného zdravia

          • Žiaci Praktickej školy dňa 10.10.2023 symbolicky prispeli pripomenutie dňa Duševného zdravia  svojim oblečením do bielej farby a peknými obrázkami  s motívom modrých kvietkov nezábudky, ktoré sú symbolom duševného zdravia.

          • Aktivita: Letí šarkan letí, tešia sa mu deti.

          • K jeseni neodmysliteľne patrí šarkan. Šarkan bol teda témou jesenného dopoludnia v  ZŠ pri ZZ a v MŠ pri ZZ, J. Janského 1, Spišská Nová Ves, ktorá bola realizovaná 13.10.2023.  Cieľom aktivity bolo upevňovať a rozširovať poznatky o prírodných javoch a tradíciách jesene.

            V rámci rovesníckeho učenia sme využili maľované čítanie básne o šarkanovi. Školáci čítali škôlkarom text, úlohou škôlkarov bolo pomenúvať, resp. čítať obrázky, ktoré sú náhradou písaného slova a súčasťou textu. Školáci usmerňovali škôlkarov k dopĺňaniu správnych tvarov slov. Po prečítaní textu žiaci príslušné slova vypísali  a dopĺňali k nim  gramatické kategórie. Škôlkari sa pri maľovaní šarkanov učili recitovať báseň naspamäť s dôrazom na správnu výslovnosť hlások.

             

                           PhDr. Marcela Drgonecová                                    Mgr. Katarína Šarišská

                              učiteľka ZŠ pri ZZ                                                   učiteľka MŠ pri ZZ

          • Aktivita: Ukončenie predplaveckej prípravy detí MŠ

          • Deti z MŠ z triedy sovičky úspešne absolvovali predplaveckú prípravu na mestskej plavárni v SNV. Deti spolu s pani učiteľkami a s podporou rodičov úspešne zvládli základy prípravy - chodenie v bazéne, hry vo vode, hádzanie a chytanie lopty vo vode, plávanie s pomôckami určenými pre predplaveckú prípravu. Každé dieťa si domov odnieslo krásny diplom za odvahu a statočnosť. Tešíme sa na ďalšie stretnutie znovu v jarných mesiacoch.

            Spracovala PaedDr.Daniela Fudalyová 

          • Aktivita: Svetový deň duševného zdravia

          • Názov besedy - Problémy súvisiace so psychickými ochoreniami

            Dňa 10.10.2023 boli realizované besedy v Spojenej škole, na Odbornom učilišti, Hviezdoslavova 25, v Spišskej Novej Vsi pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia na tému – Problémy súvisiace so psychickými ochoreniami. Besedy viedli Mgr. Janka Látková, sociálny pedagóg a PhDr. Nikola Samsely, psychológ CPP v Spišskej Novej Vsi.

            V úvode sa žiaci bližšie oboznámili s témou besedy pri príležitosti Svetové dňa duševného zdravia s témou: Problémy súvisiace so psychickými ochoreniami. Postupne vyjadrovali svoje poznatky a vedomosti, čo všetko môže táto téma môže obsahovať, čo si pod ňou predstavujú.  Pre prvotné odbúranie napätia atmosféry a precvičenie si pohotovosti reakcií žiakov, si žiaci zahrali krátku hru na rozohriatie s názvom: Jablko, hruška, banán, kompót. Táto pohybová aktivita zábavného charakteru privodila uvoľnenie atmosféry v triede. Následne žiaci boli oboznámení so základnými termínmi ako je fyzické a duševné zdravie a  rozdiel medzi nimi. Ako definuje Svetová zdravotnícka organizácia WHO, že duševné zdravie je stav psychickej pohody. Spomenuté boli  najčastejšie bežné príznaky, ktoré môžu signalizovať zhoršené duševné zdravie a je potrebné si ich všímať: osobná hygiena, seba poškodzovanie, depresia, izolácia od rodiny a priateľov, ťažkosti so sústredením, nevysvetliteľné zmeny nálad, pocity viny, zmena chuti do jedla alebo kolísanie hmotnosti, problémy so spánkom, nevysvetliteľné fyzické bolesti. Žiakom bolo vysvetlené, že ak človek pociťuje uvedené psychické problémy, je možnosť sa obrátiť aj na odborníkov ako je psychológ, psychoterapeut, psychiater. Rozdiel medzi jednotlivými odborníkmi a ich kompetenciami bol následne vysvetlený. Ďalšie signály, ktoré môžu žiaci s odborníkmi rozoberať poznáme napr.: pocit strachu, únava, nadmerná podráždenosť, problémy s komunikáciou s inými ľuďmi, pocit beznádeje, strata pocitu bezpečia, dôvery, divné zvuky, zrakové alebo dotykové vnemy – hučanie, praskanie, zmeny vôní a chutí a pod. Následne bola so žiakmi vedená diskusia, s ktorými signálmi majú v živote osobné skúsenosti, alebo ich spozorovali na inom človeku a ako sa s nimi vysporiadávajú, prípadne, či im bol niekto doteraz schopný poradiť, pomôcť. V druhej časti besedy žiaci prostredníctvom zážitkovej aktivity „ Záchranné siete“ umiestňovali na nimi vytvorenú špagátovú sieť svoje nápady, návrhy a skúsenosti napísané na lepiace papieriky, ako  sa starať o svoje duševné zdravie. Jednotlivé návrhy sa týkali emocionálnej /zvládanie stresu, emócií/, psychickej /silné a slabé stránky/, vzťahovej /vzťahy s rodinou a priateľmi/, fyzickej /zdravie/ oblasti. Týmto spôsobom žiaci vytvorili záchrannú sieť – galériu praktických nápadov a tipov, ako sa môžu starať o svoje psychické zdravie a životnú spokojnosť. Uvedené tipy žiaci postupne individuálne prezentovali. Následne  bola so žiakmi vedená diskusia o tom, že jednotlivé tipy porovnávali, čo robia podobne ako ostatní, a čo ich pozitívne inšpirovalo a mohli by to aj použiť vo svojom živote. Na záver boli žiaci ocenení za aktívnosť a pozornosť počas besedy, ktorá im priniesla množstvo typov a rád, kde a na ako sa môžu obrátiť, ak im už spomenuté signály naznačujú, že s ich psychickým zdravím a vlastným seba rozvojom niečo nie je v poriadku.

                                                                                                               

                                                                                                                                              Mgr. Erika Šteinerová

            V Spišskej Novej Vsi dňa  11.10.2023                                                           Koordinátor  Zdravý životný štýl


             

          • Aktivita: Drogy a závislosť

          • Dňa 10.októbra 2023 bola zorganizovaná aktivita ,, Drogy a závislosť“ – besedu s policajtom pre žiakov 7. – 9.ročníka. Policajný útvar v SNV nám poskytol ústretovú spoluprácu. Z kruhu policajného zboru k nám zavítala kapitánka Ing. Miroslava Podobenová. 

            Hlavným cieľom aktivity bolo poučiť žiakov našej školy o drogách a závislosti. Prednáška bola  zameraná na protidrogovú prevenciu a  prevenciu kriminality.   Cieľom prednášky bolo priblížiť problematiku legálnych a nelegálnych drog, zvýšiť záujem žiakov o dianie okolo seba, rozpoznať násilie v rodinepoukázať na  prejavy šikanovania,  rasizmu, intolerancie a získané vedomosti využiť v reálnom živote.  Počas besedy mali možnosť žiaci klásť otázky a pýtať sa na veci, ktoré ich v rámci témy zaujímali. Beseda bola informačne veľmi poučná a prínosná pre žiakov. Pani policajtka zdôraznila trestnú zodpovednosť žiakov za svoje protiprávne konanie, pri dovŕšení 14. roku života!!!

            Prevencia v oblasti bezpečia a slušného správania je veľmi potrebná a hlavne v dnešnej uponáhľanej dobe . Určite pomôže žiakom  správne sa zorientovať v rôznych životných situáciách.      

          • Aktivita: Jesenná turistická vychádzka detí z MŠ

          • Krásne babie leto sa spája s jesennou turistickou vychádzkou do prírody. Deti z Materskej školy si tento jesenný deň užili naplno. Našim cieľom bol Harichovský chodník. Deti zbierali jesenné plody - gaštany, šípky,listy, šišky, konáriky. Deti spoznali les, lúku,kopec a videli aj prácu na poli. Spoločne sme si oddýchli, občerstvili sa a užili si posledné lúče jesenného slniečka. 

            Spracovala PaedDr.Daniela Fudalyová 

          • Aktivita: Plaváreň

          • Spojená skola a jej organizačná zložka ŠMŠ. Názov sam od seba nezmôže nič, musí obsahovať podstatné, a to, ľudí s veľkým srdcom, ľudí, ktorí sa neboja výziev. Odvaha tety Janky, Danielky a Moniky je na jednotku. Mať všetky prítomné detičky v bazéne, je na jednotku. Mať v bazéne po týždni všetky detičky, to už chce poklonu. Ďakujeme rodičom za prejavenú dôveru

          • Aktivita: Predplavecká príprava MŠ

          • Tri pondelky v mesiaci október sa naši škôlkari zúčastnia predplaveckej prípravy pod vedením svojich pani učiteliek. Súčasťou predplaveckej prípravy sú hry vo vode, súťaže, odbúranie strachu z vody. Deťom sa prvé stretnutie na plavárni v SNV veľmi páčilo a už teraz sa tešíme na naše ďalšie plávanie.

            Spracovala PaedDr. Daniela Fudalyová 

          • Aktivita: Dopravná výchova - Chodec

          • Akcia sa konala 29.09. 2023. Zúčastnili sa na nej žiaci VII.A, VII.B a VI.A triedy. Riešili sa témy : 

            Nebezpečenstvo počas cesty do/zo školy.

            Ako bezpečne prechádzať cez cestu.

            Svetelná signalizácia a dopravné značky súvisiace s chodcami.

            Krízové situácie na ceste pri prechode cez prechod pre chodcov.

            Po ktorej strane chodníka chodíme.

            Praktická aktivita.

            Žiaci boli aktívni, téma ich zaujala.

             

            Tokolyová

          • "Európsky týždeň športu"

          •  

            Šport je pre každého, bez ohľadu na vek, zázemie či fyzickú kondíciu! A to isté platí aj pre Európsky týždeň športu, jednu z najväčších športových iniciatív na svete. Európsky týždeň športu je iniciatíva Európskej komisie zameraná na propagáciu športu a pohybových aktivít v celej Európe v duchu motta „Buď aktívny“ ‒ #BeActive. Cieľom je upozorniť na dôležitosť aktívneho životného štýlu pre každého a ponúknuť ľuďom odrazový mostík na to, aby sa stali aktívnymi. Aj naša škola sa aktívne zapojila do športové týždňa. V priebehu týždňa si všetky deti zacvičili pod odborným vedením, čím si rozvíjali svoje kondičné,  koordinačné schopnosti a rozvíjali pohybovú zdatnosť rôznymi cvikmi. Celý týždeň sa niesol v dobrej nálade a radosti. Začiatok týždňa patril tým najmenším – deťom z materskej školy a týždeň uzavreli žiaci školského klubu a to hodinou tanca. Aktivity spojila všetkých milovníkov zdravého životného štýlu, duševnej a fyzickej pohody.

             

            Mgr. Petra Sadvárová

          • Aktivita - „Svetový deň mlieka v školách“

          • „Svetový deň mlieka v školách“ Pod týmto názvom sa niesla aktivita             v našom Odbornom učilišti v Spišskej Novej Vsi, účastníkmi boli  žiaci  Odborného učilištia.  Aktivita  sa  realizovala   dňa  27.09. 2023  so zámerom  zdôrazniť  dôležitosť  konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov.

            V úvode žiaci boli oboznámení s významom a dôležitosťou mlieka na našom  každodennom stole. Prostredníctvom prezentácie žiaci získali dôležité  informácie o mlieku. Vysvetlene im bolo 5 dôvodov prečo konzumovať mlieko  ako tzv. biele zlato. Žiaci počas prezentácie so záujmom sa zapájali                     do rozhovoru. Spestrením  bola aj ochutnávka mlieka a mliečnych výrobkov.

            V závere aktivity žiaci mali možnosť  pripiť si s mliekom na zdravie. 

             

            V Spišskej Novej Vsi, 27.09.2023                                    Mgr. Erika Šteinerová